erfbelastingadvies, begin op tijd

Verzorgen van de erfbelastingaangifte

Belasting betalen over je erfenis

Om dit te bepalen is onderzoek nodig.

  • Familie structuur ontrafelen;
  • Beoordelen of een eerder overlijden nu nog een rol speelt;
  • Het opvragen van oude stukken van een eerder overlijden van een partner;
  • beoordelen van het het testament én onderzoeken wat de wens van de overlede was;
  • afwikkelen erfbelastingaangifte.

Een erfenis is vaak niet helemaal belastingvrij. Als erfgenaam kan het gebeuren dat je erfbelasting moet betalen over je erfenis. Maar dat is niet altijd zo en sowieso niet over alles watje ontvangt. Maar hoe weet je of er erfbelasting wordt geheven? En zo ja, hoeveel?

Mensen kunnen wel eens achteraan beginnen. En daar bedoel ik mee, dat ze direct doorgaan naar het invullen van de erfbelastingaangifte.
Maar eigenlijk is dat het laatste wat je doet.
Daarvóór zit al het werk. Het analyseren van een testament, het uitrafelen van de familiestamboom, het opstellen van een waardeoverzicht van de nalatenschap, familieoverleg enz.

Als dat allemaal klaar is, dan is de erfbelastingaangifte zelf niet zo moeilijk meer.

Moet ik erfbelasting betalen?

Ben jij erfgenaam en heb je de erfenis aanvaard? Houd er dan rekening mee dat je belasting moet afdragen over de erfenis, zeker als het om veel geld of waardevolle eigendommen gaat. Dit wordt erfbelasting genoemd. Je relatie met de overledene en de waarde van de erfenis bepaalt de hoogte van deze belasting.

Als de Belastingdienst verwacht dat je erfbelasting moet betalen, krijg je een brief waarin staat hoe je aangifte kunt doen en wanneer de aangifte binnen moet zijn. Denk je dat je erfbelasting moet betalen, maar heb je nog geen brief gekregen? Neem dan zelf contact op met de Belastingdienst.

Vrijstellingen

Een deel van de erfenis is vrijgesteld van belasting. Over dit deel betaal je dus geen erfbelasting. Hoe hoog dit vrijgestelde bedrag is, is afhankelijk van je relatie met de overledene én de hoogte van het bedrag dat je erft. De Belastingdienst heeft een handig overzicht gemaakt waarin je zelf kunt zien wat jouw vrijstelling is.

Erf je meer dan de vrijstelling die voor jou van toepassing is? Dan betaal je over dit deel erfbelasting. 

Voor de partner is het vrijgestelde bedrag het hoogste. De Belastingdienst beschouwt je als partner wanneer je getrouwd was met de overledene of jullie een geregistreerd partnerschap hadden. Is dat niet het geval, maar woonden jullie wel samen? Onder bepaalde voorwaarden zijn jullie dan toch partners voor de erfbelasting.

Uitzonderingen

In sommige gevallen betaal je helemaal geen erfbelasting, bijvoorbeeld als de overleden persoon langer dan tien jaar in het buitenland woonde. Het kan ook zijn dan je een uitkering krijgt van de werkgever van de overledene. Dit bedrag is belastingvrij als het een eenmalige uitkering is en de uitkering niet hoger is dan drie keer het laatste maandloon.

Erf je een bedrijf? Dan betaal je minder of geen erfbelasting als je de onderneming voortzet. Dit is geregeld in de bedrijfsopvolgingsregeling. Naast deze uitzonderingen zijn er nog een aantal bijzondere situaties waarin je geen erfbelasting hoeft te betalen.

Wat kunnen we voor je doen?

Wij kunnen ons voorstellen, dat je specifieke vragen hebt over jouw eigen situatie. Stel deze vragen. Want dan krijgt u van ons een idee wat u zou kunnen doen.
Je kunt hier je vragen stellen. Je vragen worden vertrouwelijk behandeld. 

tim van dasselaar | estate planning | erfrecht | erfbelasting

Vragen? We helpen je graag verder!

Tim van Dasselaar, financieel planner/estate planner

info@timvandasselaar.nl

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessante weetje over Estate Planning? Meld je dan aan met uw mail adres.

Contact

Crabethstraat 69
2801 AM Gouda
Nederland

0182-531517
info@timvandasselaar.nl
www.GoedGeld.nl